Anasayfa Hakkımızda Kadromuz Kredi Koşulları Mevzuat Foto Galeri İletişim

 KOOPERATİF HABERLER

                 Kooperatifçilik                

       Kooperatifleşme; insanların tek başına yapmakta zorlandıkları sorunları birleşerek daha kolay hale gelmesini sağlamak; aynı zamanda bu işlemden dolayı da ekonomik menfaat temin etmektir.

      Kooperatifçilik; kamu sektörü, özel sektörden sonra en önemli sektördür. Kamu ve özel sektörün yetişemediği yerlerde kooperatifçilik imdada yetişir.

       Adı ne olursa olsun, tüm kooperatifler ortaklarına ekonomik menfaat sağladığı gibi, ülkelerin ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Dünyada 750 binden fazla kooperatifin 800 milyon ortağı ve 100 milyon civarında çalışanı varken, ülkemizde 26 türde 88 bin kooperatif ve 8,5 milyon civarında da ortak mevcuttur.

     Kalkınmış ülkelerin; kooperatifçiliğe verdiği önem sayesinde bu günkü konumlarına geldiği bir gerçektir. Almanya’da her dört kişiden birinin, ABD, Kanada, Japonya ve Norveç’te her üç kişiden birinin kooperatif ortağı olduğunu, ülkemizde ise her on kişiden birinin kooperatif ortağı olduğunu belirtmek isterim.

     Ulu Önder Atatürk; kooperatifçiliğin değerini fevkalade benimsemiş, Ankara’da Memurlar Kooperatifinin kuruluşunun öncülüğünü yaparak, bir nolu üyesi olmuştur. “Muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir.” Diyerek kooperatifçiliğin önemini vurgulamıştır.

     Son yıllarda birçok ülkede görülen ekonomik sıkıntılar, kooperatifleşmenin önemini daha da arttırmıştır. 18 Aralık 2009 tarihinde Birleşmiş milletler 2012 yılını “uluslar arası kooperatifçilik yılı” olarak ilan etmiştir.

     Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kuruluşu 1951 yılına dayanır. Bugün ülkemizin dört bir köşesinde 930 Esnaf Kefalet Kooperatifi esnaf ve sanatkârlarımızın hizmetindedir.

     Kredi limitleri, kooperatifin başarı durumuna göre 35, 50, 75 ve 100 bin TL’na kadar nakit kredi olup, ayrıca 150 bin TL de ticari plakalı araç, dükkâna makine ve dükkan alımı gibi yatırım kredisi de kullandırabilmektedir.

     Kredi faizleri bir yıl vadelilerde %10, daha uzun vadelerde (en fazla dört yıl) %12’dir. Ancak, devletimiz bu faizin yarısını esnafımız adına Halk Bankasına ödediğinden, faizler esnafımıza %5 ve %6 olarak yansımaktadır. Kooperatif ortağı haricinde hiçbir esnaf ne Halk Bankasından, nede bir başka bankadan faiz indiriminden istifade edemez.

     Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanabilmek için; mesleki Odaya, Esnaf ve Sanatkâr Siciline, Vergi Dairesine kayıtlı olmaları, Sosyal Güvenliğin olması, kullanacağı krediye karşılık teminat göstermesi(ipotek, araç satılamazı, şahıs kefaleti) ayrıca, herhangi bir borçtan dolayı ödenmemiş çek, senet, kredi kartı olmaması gerekmektedir.

     Müracaat sahibi ve kefillerinin Kooperatif ve T.Halk Bankası A.Ş. tarafından yapılan istihbarat sonucu Kooperatif Yönetim Kurulları kredi müracaatını değerlendirir. Kredi talebinde bulunan kişinin Esnaflığının eskimi yeni mi, imalatçı mı yoksa satıcı mı, yanında çalışan işçi sayısı, ödediği vergi, borç ödeme ahlakı, teminatları, önemli faktörlerdir.

     2002 Yılı sonunda Bursa'da(18 Kooperatif) kullanılan kredi 11 Milyon 657 Bin iken,

     2011 Yılı sonunda Bursa'da(18 Kooperatif) kullanılan kredi 286 Milyon 871 Bine,

    2002 Yılı sonunda Türkiye genelinde(930 Kooperatif) kullanılan kredi 120 Milyon iken,

    2011 Yılı sonunda Türkiye genelinde (930 Kooperatif) kullanılan kredi 5 milyar 308 milyona yükselmiştir.

   2011 Yılı sonu itibarıyla takipteki alacakların kullanılan kredilere göre düşük seviyede olmasında esnaf ve sanatkârımızın borcuna olan sadakatini göstermektedir.

    Esnaf ve Sanatkârlarımız hizmetin en iyisine layıktır.

    Bunun nedenle; Bilinçli, Katılımcı, Güçlü ve Bugünkü Dünya konjonktüründeki yerini almış Kooperatifçiliği tesis etmek için el ele vermeliyiz.              

                                                                                                          Bursa, 01.02.2012

                                                                                                             Bahri ŞARLI

TESKOMB Genel Başkan Vekili

 

   
Kurumsal Bilgiler

Genel Kurul Videoları

Kredi Faiz Oranları

Esnaf olma şartları

Ustalık Belgesi

Mesleki oda kuruluşu

Federasyon Adresleri

Önemli Linkler

İşyeri açarken istenilen belgeler